Stichting ONSbank

De ONSbank ondersteunt jongeren met probleem schulden bij het nemen van de regie om zo een leven zonder schulden op te bouwen. De unieke meerwaarde is dat de ONSbank schuldrustcoach schuldrust creëert voor de jongeren, gaat samen met hen rechtstreeks via de schuldeisers met de schulden aan de slag. Daarnaast hebben jongeren als gevolg van hun blootstelling aan schuldenstress het nodig om weer zelfvertrouwen te krijgen en de motivatie om door te gaan en verder te komen. Voor hen zet ONSbank het leertraject in , waarin in 12 workshops aan gedragsverandering gewerkt wordt, met Kunst- en cultuurmakers (omdat zij vrije denkers zijn en inspirerend voor mensen die vast zitten in hun denken en doen. Hun overtuigende eigenzinnigheid werkt inspirerend en bevrijdend.) Tijdens het gehele proces wat 6 maanden neemt zorgt de schuldrustcoach voor een passende afbetalingsregeling en het traject wordt afgerond met intensieve begeleiding naar werk of opleiding. Deze Onsbank methode is altijd een groepsgewijze interventie. In Amsterdam en Zaanstad draait het project met succes.

Er is een documentaire gemaakt over ONSbank “De schuldmachine” die recentelijk bij VARA/BNN werd uitgezonden. De documentaire is ook te zien op uitzending gemist:  https://www.npostart.nl/3doc/18-09-2019/BV_101392093

ONSbank heeft sinds 2016 de verschillende programma’s voor jongeren met schuldproblemen georganiseerd. Ruim 75% van deze jongeren betaalt op dit moment zijn/haar schulden af en heeft zijn/haar leven op de rit. Stichting ONSbank is opgericht door St. Het Instituut.

In Arnhem ging in 2020 een eerste groep starten waarvoor ik als kwartiermaker en projectleider mocht fungeren.

Referenties

Marjolein de Graaf doet haar naam eer aan. Zij graaft dieper dan menigeen en boort al haar bronnen aan om de zaak voor elkaar te krijgen. Ze rust niet voordat het doel is bereikt. Ze zoekt ook voortdurend de samenwerking om alles op rolletjes te laten verlopen. Ik vind haar transparantie en daadkracht heel fijn om mee te werken. Marjolein is een powerhouse met humor en uitstekende communicatie skills.

– Marie Louise Voors, directeur-bestuurder ONSbank